24 Mac 2009

Ini lah Sekolah kelahiran ku belajar...


pada peringkat awalnya, sekolah menengah kebangsaan bandar easter dikenali dengan nama sekolah menengah rendah bandar easter yang diambil sempena dengan kedudukan sekolah ini yang terletak di kawasan felda bukit easter. sekolah menengah rendah bandar easter telah ditukar namanya kepada sekolah menengah bandar easter pada tahun 1987 dengan taraf gred c yang mempunyai dua sesi persekolahan iaitu sesi pagi dan petang. seterusnya pada tahun 1989, sekolah ini telah dinaikkan ke taraf gred b dan kemudiannya ke gred a pada tahun 1992. sekolah ini dengan rasminya ditukar namanya kepada sekolah menengah kebangsaan bandar easter pada tahun 1997. pelajar sekolah menengah kebangsaan bandar easter terus bertambah dari setahun ke setahun iaitu seramai 221 orang pada awal penubuhannya kepada 1650 orang pelajar pada tahun 2003.

sekolah menengah kebangsaan bandar easter terletak di dalam penempatan felda gugusan waha iaitu kira-kira 41km dari bandar kota tinggi. sekolah ini siap dibina pada penghujung tahun 1982 di kawasan seluas 13.5 ekar dengan menelan belanja sebanyak rm1.5 juta di bawah skim pinjaman bank dunia. sebelum ini, anak-anak peneroka terpaksa dihantar ke sekolah-sekolah di bandar kota tinggi untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat menengah. sesi pertama persekolahan telah dibuka dengan rasminya pada awal tahun 1983. pada awal penubuhannya, sekolah menengah kebangsaan bandar easter adalah merupakan sekolah cawangan kepada sekomah menengah kebangsaan tan sri jaafar albar, tanjung sedili, kota tinggi. sekolah ini ketika itu telah diselia oleh seorang penyelia iaitu encik mohamed bin jaaman (pembantu pengetua sekolah menengah kebangsaan tan sri jaafar albar pada masa itu ialah encik idris bin hj. jusi)


disebabkan aku takde apa-apa kerja nak buat, jadi aku akan tulis sedikit sejarah tentang sekolah menengah bandar easter, kota tinggi, johor. nasib baik ada majalah ulung (keluaran XII), jadi aku copy and paste jer laa dari situ. satu lagi aku dah dapat shot-shot menarik dari kamera miss. so, please enjoy okay? maklumat yang diperolehi dari majalah ulung ni tak begitu banyak, justeru aku tak dapatlah menyediakan informasi yang lebih terkini mengenai sekolah menengah kebangsaan bandar easter atau lebih dikenali dengan singkatan smkbe atau smbe. menyingkap tentang keistimewaan sekolah yang terletak di felda gugusan waha ini, hampir kesemua anak peneroka di sini pernah mendapat pendidikan awal di smbe. paling lama 5 tahun macam aku, dan paling singkat adalah dalam 2-3 minggu - untuk golongan cerdik pandai yang masuk ke sekolah berasrama penuh di bandar-bandar besar menerusi program semai bakti. walau apa pun, sekolah menengah kebangsaan bandar easter memang rock. haha.

0 komen: