29 Julai 2009

Next week naik keje ada buat lawatan di PERLIS.


X sabar nak g perlis...kali kedua nak g perlis..aku harap apa yg aku dpt disana dpt jgek buat memory dlm hidup aku..best nya...


aku g sana pun x tahu secara kebetulan dari atasan. terpakse lah kene g ..

28 Julai 2009

Anjuran MotorClub di Tenggara Kulai JB. Autoshow

nak tahu ni motor siapa... ni lah motor den eee..ok x ..tp menang tmpt pertama.
saje je tmbah2kan kapas untuk mengkapankan motor aku hee..

yg ni aku x tahu motor dak mana just kenal2 je jadikan member ..MAXIS

motor ni yg paling lawak sekali time tu dia org basuh motor saje je nak tgok autoshow sekali ada si mamat ni member dia sendiri pergi regs kan dia masuk autoshow x alih2 motor dia dah ada kat situ.. ketawa lekek2 dia ..tp x apa just cukup kan forum je.

25 Julai 2009

Good day for u all...Penat berkerja( ada buat pelancaran futsal di PRIMA JB)


Sempanjang hari aku x on9 mcm bosankan...biasa lah aku ada keje sikit dgn penganjur dari KL..
Kita org ada buat perlawanan futsal 2009 di jb hari tu ..tp kepada kawan2 semua jgn marah ye aku dgn kawan aku ambil gambar dgn anak buah pengganjur heeee..

Perlawanan futsal ni amat menarik ..ramai org dari luar dtg menunjukan kehebatan masing2..
tp picture yg kawan ambil tu x berapa terang k buat ada2 je..

minggu depan kawan ada kursus putrajaya..
kawan harap kawan2 semau paham k..
nak tahu keje kawan tunggu...dn lihat nnti..

16 Julai 2009

Hidup dgn penuh tekanan babeng..

aku bget lah dia ckp mcm tu cube dia sedar diri dia apa yg dia buat pada diri aku. aku x kisah apa dia ckp cube dia pikir selamani aku fikirkan dia. tp cume dia tidak mengambil berat langsung,klau hari2 aku cll dia ckp bosan klau hari2 cll time dah sunyi cari pulak aku. aku b..get lah dah panas hati dgn dia.Apa salah aku???? aku jujur dgn dia,dia mcm x percya kan aku. Lebih baik aku bohong je.

panas hati ni. dia ingat aku ni tempat mengadu time dlm kesusahan ke. Ingt aku ni apa, aku pun ada perasaan jgek. Selama ni dia ada ke jujur dgn aku,selamani dia kawan dgn lelaki lain ada aku fikir. aku malas nak kuarkan perkataan yg kesat kat dia. tp aku nak dia ubah cara dia. Hidup ni cume diri kita atau dorongan kawan yg boleh ubahkan diri kita. fikir kan lah apa yg lebih baik pada diri kita.

Jangan menyalahkan org lain klau diri sendiri itu x sempurna. klau bergaduh pun x guna. Ayat yg dikatakn tu amat2 b.get. Elok ke sorang perempuan ckp benda mcm tu. Ada selamani aku ckp dia benda2 mcm tu tension pun jgnlah ckp mcm tu, buat berbincang itu yg lebih baik.

Aku ni bukan lah baik sgt bagi diri dia, dan aku ni x sempurna utk dia. aku tahu apa yg dia belikan utk diri dia sorang,cube dia fikir klau dia betol2 benda ni atas keperluan dia dgn aku knpe aku cll dia buzy je dan knpe dia tidak ambil berat tentang diri aku THING...lah. Semua org ada keje beb dan tahu menyesuaikan masa.

ok..malas lah nak panjangkan cerita aku ni..dah mcm karangan lah pulak .. sesiapa yg ada mengena sila fikir dulu ye sebelom buat.

15 Julai 2009

Gig at KL CHIN WOO STADIUM MALL ( HEAD STADIUM MERDEKA )


Datang lah beramai gig star ... aku tgok keadaan aku akan dtg sana..klau aku dtg sana jumpa member group band lipstik hindi band... aku harap segala show kau org ok dan berjalan lancar.

happy2x to all my freinds

14 Julai 2009

Lawak 18sx : Penjahat dan Penjara


Sepasang pengantin baru sedang bersiap-siap untuk menikmati malam pertama mereka. Pengantin perempuan berkata,

"Bang, saya masih anak dara dan tidak tahu apa-apa tentang malam pertama. Boleh abang terangkan dulu sebelum kita melakukannya? "

"Ohh, itu senang sangat! Kita ni anggaap jer macam penjara. Yang ayang 'punya' tu selnya dan yang abang 'punya' adalah penjahatnya. Kat penjara, penjahat kan ke harus dimasukkan ke dalam sel." Terang pengantin lelaki sambil tersengih-sengih.

Lalu mereka pun mulai bercumbu-cumbu mengharungi lautan asmara...

Ketika semuanya sudah selesai, si pengantin lelaki terbaring kepenatan lalu cuba untuk memejamkan mata. Tiba-tiba si pengantin perempuan berkata,

"Bang, 'penjahatnya' terlepas."

Mendengarkan itu, pengantin lelaki pun mulai memasukkan 'penjahatnya' sekali lagi.

Rupa-rupanya si pengantin perempuan syok sangat dengan hubungan asmara yang baru pertama kali dirasakannya. Setiap kali selesai, dia mengatakan bahawa penjahatnya lepas atau melarikan diri keluar dari 'selnya'.

Setelah banyak kali macam tu, si pengantin lelaki dengan nafas termengah-mengah berkata,

"Yang, 'penjahat' yang ini bukannya kena hukuman penjara seumur hidup!"

10 Julai 2009

JANGAN MENCARI TERLALU 'SEMPURNA





JANGAN MENCARI TERLALU “SEMPURNA”

Jika kamu memancing ikan……
Setelah ikan itu terlekat di mata kail……
Hendaklah kamu mengambil ikan itu……
Janganlah sesekali kamu LEPASKAN ia semula kedalam air begitu sahaja…….
Kerana ia akan SAKIT oleh kerana bisanya……
Ketajaman mata kail kamu & mungkin ia akan MENDERITA selagi ia masih hidup……

Begitulah juga……

Setelah kamu memberi banyak PENGHARAPAN kepada seseorang ……
Setelah ia mulai MENYAYANGI kamu……
Hendaklah kamu MENJAGA hatinya……
Janganlah sesekali kamu terus MENINGGALKANNYA begitu saja……
Kerana dia akan TERLUKA oleh kenangan bersamamu……
dan mungkin TIDAK dapat MELUPAKAN segalanya selagi dia masih mengingati kamu……

Jika kamu MENADAH air biarlah berpada……
Jangan terlalu berharap pada takungannya dan menganggap ia begitu teguh……
Cukuplah sekadar untuk KEPERLUANMU sahaja……
Kerana apabila ia mulai RETAK ….tidak sukar untuk kamu menampal dan memperbaikinya semula……
Dan bukannya terus dibuang begitu sahaja……

Begitulah juga……

Jika kamu sedang memiliki seseorang…. TERIMALAH dia seadanya……
Janganlah kamu terlalu mengaguminya dan mengganggapkan dia begitu istimewa……
Anggaplah dia manusia biasa……
Kerana apabila dia melakukan KESILAPAN …. tidaklah sukar untuk kamu MEMAAFKANNYA dan MEMBOLEHKAN hubungan kamu akan TERUS hingga ke akhir hayat
Dan bukannya MENGHUKUMNYA dan MENINGGALKAN dia begitu sahaja kerana kamu merasa terlalu kecewa dengan sikapnya
Lalu semuanya akan menjadi TERHENTI begitu sahaja……


Jika kamu MEMILIKI sepinggan nasi……
Yang kamu pasti baik untuk diri kamu……
Yang MENGENYANGKAN dan BERKHASIAT ……
Mengapa kamu berlengah lagi? Cuba mencari makanan yang lain……
Kerana terlalu ingin mengejar KELAZATAN ……
Kelak, nasi itu akan BASI sendiri dan kamu sudah tidak boleh menikmatinya lagi……
Kamu akan MENYESAL ……

Begitulah juga……

Jika kamu telah bertemu dengan seorang INSAN ……
Yang kamu pasti boleh membawa KEBAIKAN kepada dirimu……
MENYAYANGIMU …. MENGASIHIMU ….dan MENCINTAIMU ….
Mengapa kamu berlengah lagi?
Cuba MEMBANDINGKANNYA dengan yang lain……
Terlalu mengejar KESEMPURNAAN ……
Kelak, dia akan BERJAUH HATI dan kamu akan KEHILANGANNYA apabila dia menjadi milik orang lain……
Kamu juga yg akan MENYESAL dan tidak ada gunanya lagi……

Oleh itu janganlah kita terlalu mengejar KESEMPURNAAN kerana ia bukanlah faktor utama KEBAHAGIAAN yang sempurna, sedangkan jika kita boleh m ema afkan KESILAPAN orang yang kita sayang dan akur dengan KELEMAHANNYA sebagai manusia biasa serta BERSYUKUR dengan apa yang kita sudah MILIKI …kita akan BAHAGIA, BAHAGIA dan terus BAHAGIA …itu lebih BERMAKNA !

“Begitu hidup ini tiada yang abadi yg patah Kan tumbuh yang hilang Kan berganti, namun yang berganti tidak mungkin sama seperti yang hilang”

Life is short!!!! Beautiful Lesson !!!


Life is short!!!! Beautiful Lesson !!!
The girl in the picture is Katie Kirkpatrick, she is 21 . Next to her, her fiancé, Nick, 23.
The picture was taken shortly before their wedding ceremony, held on January 11, 2005 in the US .
Katie has terminal cancer and spend hours a day receiving medication.
In the picture, Nick is waiting for her on one of the many sessions of chemo to end.

In spite of all the pain, organ failures, and morphine shots, Katie is going along with her wedding and took care
of every detail. The dress had to be adjusted a few times due to her constant weight loss

An unusual accessory at the party was the oxygen tube that Katie used throughout the ceremony and reception as well.
The other couple in the picture are Nick's parents. Excited to see their son marrying his high school sweetheart.

Katie, in her wheelchair with the oxygen tube , listening to a song from her husband and friends

At the reception, Katie had to take a few rests. The pain did not allow her to stand for long periods


Katie died five days after her wedding day.

Watching a woman so ill and weak getting married and with a smile on her face makes us think.....
Happiness is reachable, no matter how long it lasts .
We should stop making our lives complicated.


Life is short
Break the rules
forgive quickly
love truly
laugh constantly
And never stop smiling
no matter how strange life is
Life is not always the party we expected to be
but as long as we are here, we should smile and be grateful.

09 Julai 2009

video
Semalam I call You, You tak asnwer
You kata You keluar pergi dinner
You kata You keluar dengan kawan You
but when I called Tommy he said it wasnt true
So i drop my car pergi Damansara
Tommy kate maybe You tengok bola
tapi bila I sampai…u, u tak ada
Lagi la I jadi gila
So I called then called sampai You answer
You kata sori sayang tadi tak dengar
My phone was on silent, I was at the gym
Tp latar belakang suara perempuan lain
Sudahlah sayang, I dont believe You
I’ve always known that your words is never true
Why I’m with You?
I pun tak tahu
No wonder la my friend pun tak suka You
So I guess thats the end of our story
Akhir kata she accpeted his apology
Tapi last-last kita dapat tahu she was cheating too
With her ex boyfriend best friend - Tommy

07 Julai 2009

Sakit Badan...05.07.2009 RUN 2009 Penawar - Pengerang


#hari yg menyakitakan badan aku ramai sgt atelit2 sukan masuk ingatkan kecik semua rupa2nya tinggi2 babeng ...pening kepala kawan dah lari semua kuat2 belaka ..tp aku layan je lah,yg masuk pertandingan maraton ni bukan nya sikit ramai lebih kurang 1000 keatas. Byk pilihan masuk seperti kanak bawah 12 thn dn veteren 40 keatas lelaki perempuan..

Time aku lari dn memecut masing2 dah kat depan,selender aku pancit . ramai pulak tu yg tgok malu lah aku ni ..tp x apa aku masuk benda ni nak kuatkan stamina aku .

Yg masuk larian maraton ni emak,adik aku dn aku..hantar wakil je..tp kau org nak tahu x emak aku boleh dpt tempat ke 4 RM250 dn sijil peyertaan lepas tu cabutan bertuah pulak tu dpt lagi..anaknya begang lah heee ... tp x apa lah suka2 je.

tp syabas utk my mother u winner.

02 Julai 2009

Music World Mourns Michael Jackson's Death: Madonna, Britney, Justin & Many More Paid Tribute

LOS ANGELES (Top40 Charts) - Top40 Charts following, brings you the latest statements from celebrities about Michael Jackson:

- Madonna: "I can't stop crying over the sad news. I have always admired Michael Jackson. The world has lost one of the greats, but his music will live on forever! My heart goes out to his three children and other members of his family.
God bless"

- Britney Spears: "I was so excited to see his show in London. We were going to be on tour in Europe at the same time and I was going to fly in to see him. He has been an inspiration throughout my entire life and I'm devastated he's gone!"

- Michael Jackson's first wife Lisa Marie Presley (daughter of Elvis Presley): "I am so very sad and confused with every emotion possible. I am heartbroken for his children, who I know were everything to him, and for his family. This is such a massive loss on so many levels. Words fail me"

- Martin Scorsese (film director, who worked with Michael Jackson on the Bad video): "Michael Jackson was extraordinary. When we worked together on Bad, I was in awe of his absolute mastery of movement on the one hand, and of the music on the other. Every step he took was absolutely precise and fluid at the same time. It was like watching quicksilver in motion. He was wonderful to work with, an absolute professional at all times, and - it really goes without saying - a true artist. It will be a while before I can get used to the idea that he's no longer with us."

- Quincy Jones: "I am absolutely devastated at this tragic and unexpected news. He was the consummate entertainer and his contributions and legacy will be felt upon the world forever. I've lost my little brother today, and part of my soul has gone with him."

- Lupe Fiasco: "I'm hurt. But I'm celebrating his life and his music. Dancing and crying and dancing in public. Holding heart-to-heart conversations with complete strangers about one of the things, if not the only thing, we share in common, That Is The Legendary MoonWalker Himself. A white guy in a pickup truck pulled alongside me on the expressway and shouted to me, had I heard about Mike?!? It's surreal and it's everywhere!!! Every time I feel like getting sad, one of his songs comes on, and I'm just filled with happiness and start singing and smiling. He was the best to ever do it. Salaams, Peace & Blessings. May Allah have mercy on his soul. We Love You MJ!!!"

- Justin Timberlake: "The world had lost a genius and a true ambassador of not only pop music, but of all music. He has been an inspiration to multiple generations and I will always cherish the moments I shared with him on stage and all of the things I learned about music from him and the time we spent together."

- Eddie Van Halen: "I am really shocked; as I’m sure the world is, to hear the news. I had the pleasure of working with Michael on ‘Beat It’ back in ‘83 — one of my fondest memories in my career. Michael will be missed and may he rest in peace."

- John Mayer: "Dazed in the studio. A major strand of our cultural DNA has left us. RIP MJ. I think we’ll mourn his loss as well as the loss of ourselves as children listening to Thriller on the record player. I truly hope he is memorialized as the ‘83 moonwalking, MTV owning, mesmerizing, unstoppable, invincible Michael Jackson."

- Steven Spielberg: "Just as there will never be another Fred Astaire or Chuck Berry or Elvis Presley, there will never be anyone comparable to Michael Jackson. His talent, his wonderment and his mystery make him legend."

- The Roots’ ?uestlove: "i know we make light of me never getting sleep and overworking. but i’ll say that he didn’t go in vein. i will do my best to slow down as to not overwork myself to the point in which i can’t even enjoy life anymore. im am devastated over this but we all have memories. i just hope that he will get due justice in all the press memorials and whatnot. i know he was mired in controversy the last decade of his life but i think its time we let him rest in peace and learn to separate the ART and the ARTIST. –that is the MJ i will forever remember."

- Lil Wayne: "I personally can’t believe it. But it’s more unfortunate for the world of music. My love goes out to his family. … A sad day in history, not [just] music."

- Beyonce Knolwes: "This is such a tragic loss and a terrible day. The incomparable Michael Jackson has made a bigger impact on music than any other artist in the history of music. He was magic. He was what we all strive to be. He will always be the King of Pop! Life is not about how many breaths you take, but about how many moments in life that take your breath away. For anyone who has ever seen, felt or heard his art, we are all honored to have been alive in this generation to experience the magic of Michael Jackson. I love you, Michael."

- Chris Brown: "Michael Jackson is the reason why I do music and why I am an entertainer. I am devastated by this great loss, and I will continue to be humbled and inspired by his legacy. My prayers are with his family. Michael will be deeply missed, but never forgotten. He’s the greatest … the best ever. No one will ever be better."

- The Recording Academy President Neil Portnow: "Rarely has the world received a gift with the magnitude of artistry, talent, and vision as Michael Jackson. He was a true musical icon whose identifiable voice, innovative dance moves, stunning musical versatility, and sheer star power carried him from childhood to worldwide acclaim. A 13-time GRAMMY recipient, Michael’s career transcends musical and cultural genres and his contributions will always keep him in our hearts and memories. We are deeply saddened by this tragic news and our hearts go out to his family and to music lovers around the globe who mourn this great loss."

- Diddy: "MJ showed me that you can actually see the beat. He made the music come to life!! He made me believe in magic. I will miss him!"

- Slash: "Really sad news about Michael, he was a talent from on high."

- Fall Out Boy’s Pete Wentz: "I have never felt this before in my life. I could measure my childhood 2 now on an mj growth chart. if this is true. Rip. The last legend."

- Ne-Yo: "Michael Jackson will live forever through the thing that he put all of his life energy into: his music. I will do my part to keep the melody alive, to keep the energy forever changing form, but never ever dying!! Long live Michael Jackson."

- Usher: "This loss has deeply saddened me, with a heavy heart I composed this statement. May God cover you Michael. We all lift your name up in prayer. I pray for the entire JACKSON family particularly Michael’s mother and all his fans that loved him so much. I would not be the artist, performer, and philanthropist I am today without the influence of Michael. I have great admiration and respect for Him and I’m so thankful I had the opportunity to meet and perform with such a great entertainer In so many ways he transcended culture. He broke barriers, he changed radio formats! With music, he made it possible for people like Oprah Winfrey and Barack Obama to impact the mainstream world. His legacy is unparalleled Michael Jackson will never be forgotten."

- Blink-182’s Mark Hoppus: "First album i ever bought was thriller. with birthday mone. On cassette. For my brand new sony walkman. truth. rest in peace."

- M.I.A.: "MICHAEL JACKSON the first 2 english words i eva spoke. The future sucx!"

- Wyclef Jean: "I will not be going on TV talking about this, but my memory of Michael was when he came and saw me in the studio, I LOVE MICHAEL."

- Miley Cyrus: "Michael Jackson was my inspiration. Love and blessings."

- Ludacris: "If it were not for Michael Jackson I would not be where or who I am today. His Music and Legacy will live on Forever. Prayers to the fam. R.I.P."

- Hanson: "We are all is shock to hear that Michael Jackson just died. It is heart breaking to think that we have lost such a musical inspiration."

- Solange Knowles: "Thank you Michael Jackson for being my FIRST of many! My mother took me to my FIRST concert. I was only two years old. I fell in love."

- MC Hammer: "I will be mourning my friend, brother, mentor and inspiration.. He gave me and my family hope. I would never have been me without him."

- California Governor Arnold Schwarzenegger: "Today, the world has lost one of the most influential and iconic figures in the music industry. From his performances with the Jackson 5, to the premiere of the ‘moonwalk’ and ‘Thriller,’ Michael was a pop phenomenon who never stopped pushing the envelope of creativity. Though there were serious questions about his personal life, Michael was undoubtedly a great entertainer and his popularity spanned generations and the globe. Maria and I join all Californians in expressing our shock and sadness over his death and our hearts go out the Jackson family, Michael’s children and to his fans worldwide."


Michael Jackson dalam Transformers

Maaf, entri ini langsung tidak berkaitan dengan filem Transformers: Revenge of the Fallen ok..

Tp mengimbas kembali transformasi Michael Jackson dari awal sampai ke akhir. Satu dalam sejuta je manusia yang mampu men’transform’ kan diri sampai begitu hebat sekali.




SEBUAH KISAH UNTUK RENUNGAN KITA BERSAMA.......sedih arrrr......


Kereta dihentikan betul-betul di hadapan rumah. Pintu pagar automatiknya terbuka. Perlahan kereta di halakan ke dalam garaj. "Horey! Papa balik!" Kelihatan anak-anaknya berlari mengiringi keretanya.
"Tepi! Bahaya tau tak?" Jeritnya.. Anak-anak termanggu. Cahaya kegembiraan di wajah mereka pudar. "Aimin bawa adik ke belakang." Arahnya pada anak yang sulong. Pulangnya petang itu disambut dingin oleh anak-anak. Isterinya turut terdiam bila mendengar anak-anak mengadu tentang papa mereka. "Papa penat. Aimin bawa adik mandi dulu.. Mama siapkan minum petang. Lepas minum papa mesti nak main bola dengan kita," pujuk Laila.Dia yang mendengar di ruang tamu hanya mendengus. Seketika kemudian terdengar hilai tawa anak-anaknya di bilik mandi. Dia bangun.
"Hah! Main air. Bil bulan ini papa kena bayar dekat seratus. Cepat! Tutup paip tu! Buka shower!" Sergahnya. Suara yang bergema mematikan tawa anak-anaknya. "Asal saya balik rumah mesti bersepak. Kain baju berselerak. Apa awak makan tidur aje ke duduk rumah?" sambungnya kembali bila isterinya terpacul di belakang pintu."Anak-anak pa. Diorang yang main tu. Takpe nanti mama kemas. Papa minum ye. Mama dah siapkan kat taman." Balas isterinya lembut.
"Fail saya kat depan tu mana?"
"Mama letak dalam bilik. Takut budak-budak alihkan.""Boleh tak awak jangan usik barang-barang saya? Susah tau tak? Fail tu patutnya saya bawa meeting tengahari tadi." Rungutnya sekalipun di hati kecil mengakui kebenaran kata-kata isterinya itu. Suasana sepi kembali. Dia menarik nafas berat. Terasa begitu jauh berbeza. Dia tercari-cari riuh suara anak-anak dan wajah isterinya.
"Laila…" Keluhnya Akhirnya dia terlena di sofa. "Saya nak ke out station minggu depan." "Lama?" Soal Laila. "Dalam seminggu.""Cuti sekolah pun lama. Mama ikut boleh?""Budak-budak?""Ikut jugalah.""Dah! Takde! Takde! Susah nanti. Macam-macam diorang buat kat sana . Tengok masa kat Legacy dulu tu…"
"Masa tu Amirul kecik lagi." Balas Laila. Wajahnya sayu. Dia masih berusaha memujuk biarpun dia tahu suaminya tak mungkin berganjak dari keputusan yang dibuat. Tak mungkin peristiwa Amirul terpecahkan pinggan di hotel dulu berulang. Anak itu masih kecil benar sewaktu ia berlaku. Lagipun apa sangatlah harganya pinggan itu malahan pihak hotel pun tak minta ganti rugi. " Bolehlah Pa ! Lama sangat kita tak ke mana-mana." "Nak jalan sangat Sabtu ni saya hantar awak balik kampung," Muktamad! Demikianlah seperti kata-katanya. Anak-anak dan isterinya dihantar ke kampung. Laila tak merungut apa-apa meskipun dia tahu isterinya berkecil hati. Anak-anak terlompat riang sebaik kereta berhenti di pengkarangan rumah nenek mereka. Tak sampai setengah jam dia telah bergegas semula untuk pulang. Bapa mertuanya membekalkan sebuah kitab lama.
"Cuba-cubalah baca. Kitab tu pun abah ambil dari masjid. Dari mereka bakar abah ambik bagi kamu!""Manalah saya ada masa.." "Takpe...pegang dulu. Kalau tak suka pulangkan balik!" Dia tersentak dari khayalannya. "Kalau tak suka pulangkan balik!" Kata-kata itu bergema di fikirannya.. Dia rasa tersindir. Tahukah bapa mertuanya masalah yang melanda rumahtangganya itu? Bukan..bukan tak suka malah dia tetap sayang sekalipun Laila bukan pilihannya. Dunia akhirat Laila adalah isterinya. Cuma.......... "Mizi, makan!" Panggil ibunya yang datang menemaninya sejak seminggu lalu. "Jangan ikutkan hati. Yang sudah tu sudahlah." "Papa! Makan!" Jerit Aiman ,anak keduanya sambil tersengih-sengih mendapatkan dirinya. "Tak boleh panggil papa elok-elok. Ingat papa ni pekak ke?"
Aiman menggaru kepalanya yang tak gatal. Pelik! Kenapa papanya tiba-tiba saja marah. Dia berpatah semula ke dapur."Awak masak apa?""Mama masak sup tulang dengan sambal udang!" jawab Amirul memotong sebelum sempat mamanya membuka mulut."Takde benda lain ke awak boleh masak? Dah saya tak nak makan. Hilang selera!"
"Papa nak ke mana?" Soal isterinya perlahan."Keluar!""Mama dah masak Pa!""Awak saja makan!""Takpe Aiman boleh habiskan. Cepatlah ma!"Laila tahu Aiman hanya memujuk. Anak keduanya itu sudah pandai mengambil hatinya. Aimin tersandar di kerusi makan. Sekadar memerhati langkah papanya keluar dari ruang makan. "Kenapa sekarang ni papa selalu marah-marah ma?" Soal Aimin sambil menarik pinggannya yang telah berisi nasi. "Papa banyak kerja agaknya. Dah! Makan." "Abang tak suka tengok papa marah-marah.." "Adik pun sama. Bila papa marah muka dia macam gorilla kan ?"
Kata-kata Aiman disambut tawa oleh abang-abangnya yang lain. Laila menjeling. Di hati kecilnya turut terguris Besar sangatkah dosanya hingga menjamah nasi pun tidak. Kalau ada pun salahnya, apa?Syamizi menjengah ke ruang dapur. Kosong."Laila.." serunya"Sudahlah tu Mizi! Jangan diingat-ingat. Kerja Tuhan ni tak dapat kita tolak-tolak. Bawak-bawaklah beristighfar. Kalau terus macam ni sakit kau nanti." Kata ibunya yang muncul tiba-tiba.
"Sunyi pulak rumah ni mak,""Lama-lama kau biasalah." Airmatanya menitis laju. "Kalau tak suka pulangkan!" Dia rasa terhukum. Hampir segenap saat kata-kata itu bergema di sekitarnya. Dia rasa terluka. Kehilangan yang amat sangat."Papa beli apa untuk Aiman?" Soal Aiman sebaik dia pulang dari outstationnya."Beli apa pulak? Barang permainan kan bersepah dalam bilik belakang tu.""Tak ada lah?" "Ingat papa ni cop duit?"
Aiman termanggu. Dia berlalu mencari mamanya di dapur. Seketika kemudian rumah kembali riuh dengan telatah anak-anak lelakinya yang bertiga itu mengiringi mama mereka yang sedang menatang dulang berisi hidangan minum petang.Wajah Laila direnungnya. Ada kelainan pada raut itu. Riaknya tenang tapi ada sesuatu yang sukar ditafsirkannya. "Awak tak sihat ke?"Laila tersenyum. Tangannya pantas menuang air ke cawan."Papa, tak lama lagi abang dapat adik lagi." Aimin mencelah di antara perbualan kedua ibu bapanya..Shamizi tersenyum. Jemari isterinya digenggam erat. Tiba-tiba cawan berisi kopi yang masih panas terjatuh dan pecah di lantai. Aiman tercegat."Tengok! Ada saja yang kamu buat. Cuba duduk baik-baik. Kalau air tu tak tumpah tak sah!" Tempiknya membuatkan anak itu tertunduk ketakutan. Baju mamanya dipegang kejap. Lengan Aiman dipegangnya kuat hingga anak kecil itu mula menangis. Pantas saja akhbar di tangannya hinggap ke kepala anaknya itu. Laila cuba menghalang tapi dia pantas dulu menolak isterinya ke tepi. Aiman di pukul lagi. Amirul menangis. Aimin mendapatkan mamanya."Perangai macam beruk! Tak pernah buat orang senang!"Laila bangun dari jatuhnya dan menarik lembut Aiman ke dalam pelukkannya. Airmata mereka bersatu. Pilu sungguh hatinya melihat kekasaran suaminya terhadap anak-anak."Cukuplah pa. Papa dah hukum pun dia tapi janganlah sebut yang bukan-bukan." Ujar Laila perlahan
"Macamana awak didik budak-budak sampai macam ni teruk perangainya? Tengok anak orang lain ada macam ni? Anak kak Long tu tak pulak macam ni. Panjat sana , kecah barang. Gila apa?" Omelnya kembali.Shamizi meraut wajah. Bukan kepalang salahnya pada Aiman. Padanya anak itu tak pernah dapat memuaskan hatinya. Ada saja salah Aiman di matanya. Ada saja yang kurang di hatinya terhadap anak-anak dan isteri. Tak cukup dengan perbuatan malah dia begitu mudah melemparkan kata-kata yang bukan-bukan terhadap mereka."Tak boleh ke kamu semua senyap? Dalam sehari ni boleh tak diam? Rimas betul duduk dalam rumah ni." Laila menyuruh anak-anaknya bermain di halaman belakang rumah. Memberi sedikit ruang buat suaminya menonton dengan tenang... Malangnya tak lama kemudian kedengaran bunyi tingkap kaca pecah. "Celaka betul!" Sumpahnya sambil menghempaskan akhbar ke meja. "Abang!""Baik awak tengok anak-anak awak tu sebelum saya hambat dengan rotan! Perangai satu-satu macam tak siuman!" Getusnya kasar.Akhirnya tingkap yang pecah kembali diganti. Cerita sumpah seranahnya petang itu hilang begitu saja. Laila berubah. Sikapnya yang pendiam menjadi semakin pendiam. Anak-anak juga sedikit menjauh. Tak ada lagi cerita Amirul di tadika. Tak ada lagi kisah Aimin yang cemerlang di dalam sukan sekolahnya. Aiman juga tak lagi mahu memanggilnya makan.
Shamizi terasa puas hati. Barangkali itu saja caranya untuk memberi sedikit pengajaran pada anak-anak.
"Pak Ngah, Eddie nak balik!" Shamizi terpana. Dia mengangguk. " Kak Long balik dulu Mizi. Sudahlah! Kamu muda lagi. Cari pengganti." Alangkah mudahnya. Kalaulah dia boleh bertemu lagi yang serupa seperti Laila. Laila tak ada yang kurang Cuma dia yang tak pernah puas hati. Laila tak pernah merungut. Laila tak pernah membantah. Sepanjang usia perkahwinan mereka Laila tak pernah meminta lebih dari apa yang dia beri. Laila cuma dapat gred B walaupun dia teramat layak untuk mendapat gred yang lebih baik dari A. "Laila…" "Papa nak ke mana hensem-hensem gini?" Dia tersenyum sambil menjeling ke cermin meninjau bayang isterinya yang kian sarat. "Wangi-wangi lagi. Dating ye?"
"Saya ada makan malam di rumah bos besar. Dia buat makan-makan untuk staff." Ujarnya masih leka membetulkan kolar kemeja batiknya."Ikut boleh?""Dia tak ajak family. Staff only!" Terangnya sedangkan difikirannya terfikir lain. Kali ni dia akan pergi ke jamuan tu dengan Helmi. Helmi akan turut menumpangkan Maria dan Harlina. Staff yang masih muda dan bujang. "Dalam setahun papa selalu ke jamuan office tapi tak pernah pun bawak kami.""Leceh kalau ada budak-budak. Bukan tau duduk diam Lari sana sini, panjat itu ini. "
"Papa pesanlah.." "Nantilah besar sikit." Dalihnya."Kalau tunggu besar takut takde peluang. Nanti diorang tu dah tak nak ikut pergi mana pun.""Lagi senang. Saya kalau lasak-lasak ni buat hati panas je," Laila terdiam. "Namanya budak-budak. Anak-anak papa tu lelaki.""Saya pergi kejap je. Lepas tu terus balik." "Mama tanya sikit boleh?" Dia mengangguk "Bos tak pelawa atau papa malu nak bawa mama dan anak-anak?"Mereka dia tinggalkan di rumah. Di jamuan tu ramai staff yang membawa keluarga mereka bersama. Pada Shamizi dia mahukan keselesaan sedangkan hakikatnya anak-anak staff yang lain lebih lasak dan nakal. Semeja hidangan untuk anak-anak staff berderai bila ada yang bermain tarik-tarik alas kainnya."Never mind. Budak-budak memang macam tu. Kalau tak lasak tak cerdik," ujar Mr. Kwai, tuan rumah.Shamizi sedikit mengakui kebenaran kata-kata itu. Anak-anaknya pun nakal tapi amat membanggakan dalam pelajaran. Namun dia rasa serba tak kena bila bersama mereka. Bimbang ada yang menyata yang bukan-bukan tentang anak-anaknya yang lasak apatah lagi tentang isterinya Laila. Bimbang dimalukan dengan perangai anak-anaknya. Bimbang jika dikatakan Laila tidak sepadan dengan dirinya. Dia lulusan luar negara sedang Laila cuma perempuan kampung. Tak pandai bergaya seperti staff wanita yang lain. Betullah jangkaan Laila, dia malu untuk memperkenalkan isteri dan anak-anaknya pada rakan-rakan..
"Kalau tak suka pulangkan!" Kata-kata itu semakin keras di fikirannya. Pagi itu anak-anak sekali lagi dimaki sebelum ke sekolah. Semata-mata bila Aimin dan Aiman bergelut berebutkan tempat duduk di meja makan menyebabkan air cuci tangan tumpah ke meja. Berangnya tiba-tiba menguasai diri. Kepala kedua-duanya di lagakan sedangkan perebutan itu tidak pula disusuli dengan perkelahian. "Kamu semua ni..kalau macam ni daripada ada elok tak ada. Menyusahkan!" Laila merenungnya dalam.. Matanya berkaca dan anak-anak ke sekolah tanpa menyalaminya seperti selalu.. Laila juga tidak berkata apa-apa sebelum menghidupkan enjin untuk menghantar anak-anak ke sekolah. Shamizi dapat melihat Laila mengesat airmatanya. Dia terus menghadapi sarapannya. Sejenak dia terpandang hidangan untuk anak-anak yang tak bersentuh. Susu masih penuh di cawan. Roti telur yang menjadi kesukaan anak-anak juga tidak dijamah. Bekal di dalam bekas tidak diambil. Pelik! Selama ini Laila tak pernah lupa.. "Kalau tak suka pulangkan,"
Kali ini dia benar-benar menangis. Laila dan anak-anak terus tak pulang selepas pagi itu. Hari-harinya tak lagi diganggu dengan gelagat anak-anak. Rumah terus sunyi dan sepi. Tetap dia tak dapat tidur dengan lena. Di halaman belakang hanya ada kenangan. Kelibat anak-anaknya bergumpal dan berlari mengejar bola tak lagi kelihatan. Riuh anak-anak bila mandi di bilik air juga tidak lagi kedengaran. Dia mula dihambat rindu. Hanya ada kesunyian di mana-mana. Hanya tinggal bola yang terselit di rumpun bunga.Selaut rindu mula menghambat pantai hatinya. Laila… Benarlah, kita hanya tahu harganya bila kita kehilangannya.Laila terus tak pulang sekalipun dia berjanji untuk berubah. Laila pergi membawa anak-anaknya pagi itu bila kereta mereka dirempuh sebuah kereta lain yang dipandu laju. Laila pergi tanpa meninggalkan satu pun untuknya. Laila pergi membawa Aimin, Aiman, Amirul dan zuriat yang bakal dilahirkan dua bulan lagi..Dia menangis semahu-mahunya bila menatap wajah lesi anak-anak dan isterinya. Dia meraung memeluk tubuh Laila yang berlumuran darah. Hakikatnya Laila adalah kitab lama itu, lapuk bagaimana pun dipandangan harganya tak terbanding, dan kerana keengganannya Laila dipulangkan……………..

Senghau...Fahamilah mereka...ishk2

Ada sepasang suami isteri yg duduk dikampung. Oleh kerana rumah mereka yg terlalu berdekatan dgn jiran tetangga,
Maka sisuami pun mengajar bahasa yg jarang digunakan oleh tetangganya.
Isteri beliau yg sengau sentiasa menurut kata kata suami nya itu. So suatu hari suami nya berkata..
“Yang, kalau i cakap kongkek maknanya..kita main yer’
Isterinya mengangguk sahaja..
Dan pada malam itu si suami kegersangan dan bertanya pada isterinya ‘
Kongkek boleh tak yang?’
Si isteri pun ‘ok’
Setelah penat projek, mereka pun mandi bersama. Waktu mandi isteri nya yg sengau itu pun berkata
‘Yang nak kongkek’
Beliau pun terperanjat.. tapi oleh kerana sayangkan isterinya..beliau pun ‘buat projek’ kat toilet itu. Isterinya pun membiarkan sahaja..
Setelah abis isterinya mandi dan berkata dgn suami nya.. ;’ Yang nak kongkek’
Suami nya berkata.. ‘lah tak puas lagi ke?’
Isterinya menggeleng gelengkan kepala sambil berkata ‘Kong kek!Kongkek!Kongkek!
Si suami got no choice pun melakukan lagi..
Selepas itu isterinya berkata.. ‘Bole tak awak kasi saya kongkek’
Beliau mula naik radang dan tak faham dgn nafsu isterinya. Apabila beliau hendak start lagi.. isterinya pun menahannya..

Saya bukan nak kongkek.. Saya nak ….

Dijamin Ketawa

Hati-hati terhadap foto bambar lucu anda.

Hati-hati buat yang suka foto-foto diri sendiri!! baik itu pake hp ataupun pake kamera digital. Simpan lah foto anda baik-baik, dan jangan kasih ke sembarang orang (apalagi yang ga kita kenal), kerana Foto anda akan ditaruh di Internet oleh orang-orang yang tidak bertanggung jawab!!!

Waspadalah.. waspadalah.. waspadalah…,
Ingin tau kenapa ?
Inilah alasannya…



Hehehe… tu lah ko esan sangat!

Atau malah ‘diperbaiki’ habis2 haha:



Tuh kan.. jadi cantik?

atau lebih cantik yang ini?




atau lebih cantik yang ini?


Bang SMS siapa ini bang …. bang isinya pake sayang2…

WAJAH ANDA AKAN MUNCUL DI GOYANGAN INI!
huahahahahahahhuahaaaa,
WASPADALAH - WASPADALAH - WASPADALAH - WASPADALAH - WASPADALAH